Tørkeskade på dit græs?

Sådan hjælper du det tilbage til live igen

Vil du vide endnu mere om græs?

ALT TIL HAVEN   |    EFTERSÅNING   |    ETABLERING   |    FRÆSNING   |    GØDNING   |    KALKNING   |    ROBOTPLÆNEKLIPPER   |    VILD HAVE   |    ÅRSHJUL


Det tørre vejr kan gå hårdt ud over dit græs

Er du i tvivl om, om græsset overhovedet stadig er i live? Virker det måske som om, der ikke sker nogen forskel, når du vander det? Inden du vælger at lægge græsplænen om, så læs lige med her. Vi har nemlig lidt gode tips og tricks til dig.

1. Er der stadig liv i dit græs?

Ved temperaturer over 25°C går mange græsarter i dvale. Græsarter er meget forskellige og nogle kan godt klare ekstrem varme, mens andre bukker under.

Det kan være svært at vurdere om græsset stadig er i live, når det er helt vissent, men det er faktisk muligt at teste det.

  1. Grav et stykke græstørv op af jorden med en spade i ca. 10 cm dybde
  2. Læg det i en spand med vand, og lad det suge vand til sig, til det er helt mættet
  3. Hæld vandet fra, og lad græstørven ligge i spanden
  4. Hvis der efter 2-3 dage er kommet hvide rødder på tørvens underside, er græsplanterne stadig i live

Efter en tørkeperiode er græsset meget svagt og sårbart. Det er ukrudt dog ikke, og uønskede planter vil begynde at spire, når der tilføres vand. Det er derfor meget vigtigt at græstæppet får hjælp til at regenerere, så de uønskede planter ikke tager over.


2. Kan vandet trænge ned til græsrødderne?

At græsset stadig spirer, når du har lagt tørven i vandbad, er dog ingen garanti for, at din græsplæne vil kunne genoplives. Hvis jorden ikke kan optage vand, kan græsset ikke overleve - heller ikke selvom du vander det.

Vandafvisende jord er en følgevirkning på stress hos græsplanterne, andre planter og i jordorganismerne i varme og tørre perioder. Det betyder, at vandet ikke længere kan trænge ned i jorden eller måske kun trænger ned lokalt.

En dråbetest kan hjælpe dig med at finde ud af, om jorden er vandafvisende.

  1. Grav en jordprop op af græsplænen med en spade eller et stemmejern
  2. Læg den på et stykke køkkenrulle, og lad den tørre i et par dage
  3. Læg en dråbe vand for hver 2 cm dybde
  4. Hvis det tager mere end 1 minut for dråben at trænge ned i jorden, så er jorden for vandafvisende til at vand kan trænge ned til rødderne, og dermed til at græstæppet kan regenerere. Det har i dette tilfælde ingen effekt at efterså med almindelige græsfrø.


Hvis jorden er vandafvisende, nytter det ikke noget at efterså med en almindelig græsfrøblanding. Vandet når ikke ned til frøene, så de kan spire, og eventuelt spirede frø kan ikke blive til planter, hvis vandet ikke når ned til deres rødder.

For at afhjælpe problemet anbefaler vi at du bruger græsfrø behandlet med afspændingsmidlet Yellow Jacket Water Manager, som nedbryder de vandafvisende egenskaber i jorden, og tilllader vandet at trænge ned i jorden, og ned til rødderne så de nye planter kan etablere sig.

En anden måde at få jorden til at optage vandet er ved hjælp af afspændingsmidler.

3. Reparer det skadede græs med RPR

RPR er superstærk og selvhelende alm. rajgræs. Det er i mange tilfælde den bedste løsning når dit græs har fået tørkeskader. RPR har vandrette udløbere, hvilket betyder at den sikrer en lynhurtig reparation af græstæppet. Derudover er den meget stærkere end andre alm. rajgræssorter og så spirer græsfrøene meget hurtigt. Dette gør det meget sværere for ukrudt at overtage græstæppet.


Gode råd når tørken rammer dit græs


Generelt er det godt at vide lidt om, hvordan man bedst passer på sit græs, når tørken rammer. Herunder kan du få lidt flere gode råd, så du kan hjælpe din græsplæne bedst muligt i løbet af sommerperioden.

Stop med at klippe græsset!

Noget af det allervigtigste i tørkeperioder er, at du stopper med at klippe græsset. Skulle du af en eller anden grund være nødt til at klippe det, så er det bedst for græsset, at du sætter klippehøjden op. På den måde har græsset lidt bedre mulighed for at skygge for sig selv, og bunden af stråene vil dermed blive skånet lidt for den hårde sol.

Grunden til at du skal passe ekstra godt på den nederste del af græsstrået er, at det er her der skyder små nye skud ud. Hvis du har klippet græsset for lavt, vil de små skud visne, og så vil græsset være nødt til at skyde helt forfra, hvilket forlænger den tid det tager for græsset at regenerere markant.

Hvis du har en robotplæneklipper, så husk at få den stoppet, eller sæt klippefrekvensen ned..


Vand græsset

For at undgå at græsset visner helt, er det en god ide at vande. Det bedste er at bruge opsamlet regnvand. Og du skal selvfølgelig lade være med at vande, hvis der er vandingsforbud.