Etablering af græsplæne

Sådan gør du

Oversigt

HVORNÅR   |    KLARGØRING   |    FJERN UKRUDT   |    PLANÉR JORDEN   |    GØD JORDEN   |    UNDGÅ BLÆSEVEJR   |    BLAND FRØENE   |    VÆLG GRÆSFRØ   |    SÅ FRØENE JÆVNT   |    DÆK FRØENE TIL   |    VAND IKKE NYSÅEDE FRØ   |    FØRSTE GANG GRÆSSET KLIPPES



Hvornår skal du etablere din nye plæne

Tidspunktet for hvornår du skal etablere en ny græsplæne varierer år efter år. Men det er en fordel at etablere din græsplæne i foråret eller i efteråret, da risikoen for tørke er mindst i disse årstider. Græsset spirer også allerbedst i eftersommer og efterår, hvor jorden er både lun og fugtig.


Sørg for at jorden er klargjort

Hvis jorden er sammenkørt, der hvor plænen skal anlægges, bør den løsnes i dybden ved en såkaldt grubning. En grubber kan lejes, eller en anlægsgartner kan udføre arbejdet. Før plænen anlægges, skal jorden fræses eller graves i en dybde på 25 cm. Fræs først i den ene retning og derefter på tværs.


Alt ukrudt skal væk først

Før den nye plæne etableres, er det vigtigt at du fjerner alt ukrudt. Især flerårigt ukrudt (mælkebøtter, bellis, vejbred mm.) skal man være omhyggelig med at fjerne, da det er vanskeligt at komme af med mellem etablerede græsplanter. Sørg for at få hele roden og rodstumper med ved lugningen.


Planér jorden

Riv jorden grundigt igennem, så klumper og knolde slås i stykker. Gå hele arealet igennem med små skridt så jorden bliver fri for luftlommer. Først på den ene led og derefter på den anden. Træk til slut en lang planke eller en stige hen over arealet (eventuelt med ekstra vægt på), så du får en helt plan overflade. Riv efter med en fintandet rive, så de sidste sten og planterester fjernes, og de øverste centimeter jord bliver løsnet lidt.


Gød jorden

Før etablering af plænen bør jorden gødes, så de nye græsplanter har noget at leve af i den første tid. Det er vigtigt, at gødningen fordeles helt jævnt over arealet. Se vores guide til valg af den rigtige gødning. Følg altid emballagens anvisninger, når du doserer gødning.

Afhængig af mængden af nedbør i perioden efter der er sået, er det en god idé at tilføre 2. gang gødning efter 2-4 uger, så man sikrer optimal tilgængelighed af næringsstoffer.



Undgå blæsevejrsdage

Det er svært at holde styr på de små lette frø, når det blæser, og samtidig øges risikoen for udtørring. Hvis jorden er meget tør, skal den vandes grundigt igennem, før du sår dine græsfrø.


Bland frøene inden du sår

For at få en jævn fordeling af store og små frø som der er i alle græsfrøblandinger, kan du med fordel blande frøene grundigt, før du sår.




Vælg de rigtige græsfrø

Det er vigtigt, at du vælger græsfrø, der passer til det område og den jordtype, der er det sted, hvor du vil anlægge din græsplæne. Overvej hvor meget sol dit græs vil få, og om din græsplæne ligger i læ eller om den særligt udsat for vind. Vælger du dine græsfrø ud fra disse spørgsmål, så du får det bedste resultat.


► Få hjælp til at vælge de rigtige græsfrø til din plæne i skemaet herunder.

Happy Lawn græsfrøResilient Blue LawnRPR LawnSOS Lawn repairShadowWater SaverMowSaverPremium


Grønt græs uanset forholdene

Fra Europamesterskaber til Verdensmesterskaber, fra golf til fodbold: enhver “grøn professionel” kender Barenbrug. Smukt og sejt græs i den ikoniske gule emballage. Vort løfte? Grønt græs, uanset forholdene. Det er ikke tilfældigt, at vores græs pryder alle store sportsbaner verden over. Hvad adskiller vores græs? Vores græsteknologier, som nu også er tilgængelig for dig og din have.

Græsteknologi: Grænser, der rykkes
Barenbrug’s græsteknologier er unikke blandinger af græssorter. Uanset om du søger grønt græs i varme og tørke, vilfremme biodiversitet eller minimere vanding, tilbyder vores portefølje alle løsningerne.

Forskning som fundament for fremskridt
For at udvikle de bedste græsløsninger, skal vi forstå vores græsplanter grundigt. Vi udsætter vores græs for års videnskabelig forskning. Vi tester vores teknologier på officielle forskningsinstitutioner og i praktiske anvendelse. Vi sætter barren højt, hvilket er grunden til, at du kun finder vores teknologier i vores eksklusive produkter.

Så vælg grønt græs uanset forholdene: vælg Barenbrug.


Happy Lawn® Grass technology

Pift din græsplæne op!

Vil du bidrage til biodiversitet med en græsplæne med “liv i”? Happy Lawn indeholder unikke blomster der kan klippes, og som beriger dit lokale økosystem. Det tilfører en høj grad af farve og livlighed til din have.


Resilient Blue® Grass technology

Græs, der kæmper tilbage!

Leder du efter en græsplæne, der er sej i alle vejrforhold og kræver minimal vedligeholdelse? Resilient Blue er uovervindelig og tager stød fra ekstreme vejrforhold og kæmper tilbage. Når det er nødvendigt, er det det hurtigste til at komme sig efter ekstremt stress.


RPR® Grass technology

Ultrastærk og selvreparerende græs!

Er du på udkig efter en græsplæne, der ikke kun er den smukkeste og mest holdbare, men også ideel til leg og sport? RPR er utroligt modstandsdygtig over for slid. Den kommer sig hurtigst af alle takket være de unikke vandrette stoloner af alm. rajgræs.


SOS® Grass technology

Den hurtigste løsning til reparation af din plæne!

Leder du efter den hurtigste løsning til at genoprette din græsplæne? SOS spirer hurtigst af dem alle. Den begynder at vokse fra kun 4 °C, så din græsplæne hurtigt bliver grøn og tæt igen.

Så frøene jævnt og få det bedste resultat

Del frøene op i to lige store portioner, og så først på den ene led, derefter på den anden. Er arealet stort, betaler det sig at dele det op i felter med tilhørende portioner af frø. Du kan så med håndkraft, eller bedre endnu med en spredevogn for at få den bedste fordeling. Du skal bruge ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2.


Sørg for at frøene er dækket

Riv arealet let igennem efter såning, så du dækker frøene med ca. ½ cm jord.


Vand ikke nysåede græsfrø

Du behøver ikke vande umiddelbart efter udsåning. Kommer der til at stå blankt vand, vil frøene svømme sammen, og den jævne fordeling vil blive ødelagt. Hvis der ikke kommer regn den første uge efter såning, bør du vande din plæne men endelig ikke for meget. Lad der gå nogle dage mellem vandingerne og vand først igen når overfladen fremstår tør. Går du først i gang med at vande er det vigtigt, at du fortsætter indtil der kommer regn i større mængder og græsset er godt etableret.


Når du skal klippe græsset første gang

Når græsset (og ukrudtet) er blevet 10 cm højt, skal det klippes første gang til ca. 5 cm højde. Først når græsset har etableret sig og er blevet tættere, kan klippehøjden gradvis sænkes. Optimalt set bør græsset ved klipning kun reduceres med en tredjedel af højden for at undgå at sætte væksten i stå.

Klip aldrig under 3 cm. Når græsset bliver for kort, skal det bruge for meget energi på at sætte nye skud. Det svækker rodnettet, giver bare pletter i plænen, og gør det lettere for ukrudtet at slå sig ned. Det er en god idé at ændre klipperetningen ved hver klipning.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til etablering af græsplænen eller til hvilke produkter du skal vælge?

Vi sidder klar til at hjælpe dig.

Kontakt os på tlf 9992 0233.